Saturday, August 28, 2010 By: Eyan YanNa

Puding Karamel @ Puding Gula Hangus

Salam sumer..
Arini wat puding karamel. Adik aku yang teringin, ari tu die nak beli kat bazar, aku kata esok aku wat. Lagi pun da try tgk my housemate (Kak Diba) wat puding nih. So giliran aku lak nak try. Actually dulu penah gak wat, adik2 aku kata bau telur laa. Tapi aku nak try lagi. mana tau kali ni menjadi. Hehe.


Bahan-bahan:

6 biji telur
1 sudu esen vanila
3/4 susu pekat
1 tin air
2 sudu besar tepung kastard
2 sudu besar tepung jagung
3 sudu gula untuk dihanguskan.

cara-cara:

-panaskan kukusan terlebih dahulu.
-hanguskan gula atas kuali, lepas tu masuk dalam loyang.
- selepas itu satukan telur + Susu pekat + air + tepung kastard + tepung jagung masukkan dalam blander. kalau nak pakai whisk je pn bleh.
-masukkan adunan dalam loyang tadi
-kukus dalam 45 minit.
-siap bleh di makan

1 comments:

Eyan YanNa said...

still raser telur gak, da bhn daripada telur raser telur la huhu
dulu penah raser karamel nih sedap bangat... nak wat yg macam tu... huhu