bahan-bahan:
5 ekor ikan kembung
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
1/2 inci halia
2sudu cili blander
1 cawan air asam jawa
2 batang serai
daun kesum secukupnya
1 kuntum bunga kantan
4biji bendi
minyak utk menumis
cara-cara:
-tumbuk@kisar bawang merah, bawang putih dan halia.
-ketuk serai.
-panaskan minyak, tumis bahan yg ditumbuk@ dikisar tadi.
-setelah naik bau, masukkan cili blander, tumis hingga pecah minyak.then masukkan serai. pastikan cili betul2 masak, kalu idak.. sakit perut maaa
-then masukkan air asam jawa, bunga kantan, bendi, ikan...
biar mendidih...
-perasakan dengan sedikit garam mengikut citarasa masing2..
-da masak bleh makan ngan nasik..lalalala
asam podeh... |
2 comments:
wah..menarik!!..=)
favourite dier.. :)
Post a Comment